Maila oss!
sales@nortechtelecom.se

Vanliga begrepp inom IP telefoni – kort guide


BRI/ISDN duo:

Detta är en variant av telefonikoppling mot operatören (oftast Telia). Den är på väg bort och kommer i par om två linjer för samtal.

PRI:

Detta är en variant av telefonikoppling mot operatören. Den har oftast 30 linjer för 30 samtidiga samtal. Dock erbjuder vissa operatörer en nerskalad version med 10, 15 eller 20 linjer till ett lite reducerat pris.

SIP trunk:

En operatörskoppling som går över IP och använder det öppna standardprotokollet SIP

SIP telefon:

En IP telefon som är gjord för att användas med det öppna standardprotokollet SIP

Softphone/mjukvarutelefon:

Det är en programvara som installeras på en dator och kan användas som bl a en telefon att ringa från datorn med. Ofta finns mer funktionalitet som kopplingar till kontaktbok, möjlighet att chatta, webbkonferens, övervakning av kollegors status, styra inspelning av samtal, filtrering av vissa nummer, etc.

Wifi telefon:

En telefon som nyttjar Wifi datanät för att hålla kontakt och kommunicera med en IP växel.

DECT telefon:

En trådlös bärbar telefon som använder DECT standard för att kommunicera med en växel. För företag är oftast en DECT telefon anlutet till ett system med DECT basstationer. Det gör att man kan röra sig fritt inom ett större område som täcks in av alla basstationer.

”Trädgårdsdect”:

En trådlös bärbar telefon som använder DECT standard för att kommunicera med en växel. Begreppet avser ofta en enklare telefon som har en begränsad räckvidd på 50-100 meter från telefonuttaget

IP DECT:

Det avser oftast ett DECT system där basstationerna kommunicerar via IP med telefoniväxlen. Det medger att man kan använda befintligt datanät istället för att dra separata trådar till alla basstationer.

DECT basstation:

Det är en slags antenn och anslutning mot växeln som ger DECT täckning inom ett visst område. Den kommunicerar med växeln och kan sköta sk hand over där den lämnar över en anvndare med DECT telefn till en annan DECT basstation.

Mobil anknytning:

En användare som använder en mobiltelefon och samtidigt är en del i växeln. Vanliga krav är t ex att kunna utföra funktioner som koppla, att kollegor ser att man är upptagen i telefon.

SIP anknytning:

En anknytning i en lösning som använder det öppna standardprotokollet SIP

Analog anknytning:

En gammal typ av teknik som fortfarande används i många privata hem men också för t ex larm och faxar på företag.

Gå tillbaka till förvirrad kring IP-telefoni

2006
2007
2008
Kontakt:

Borgarfjordsgatan 7
164 40 Kista
Växel. +46 (0) 8 50169060
sales@nortechtelecom.se